Verzorging

Vindt het overlijden thuis plaats dan kan de verzorging, het wassen en kleden van de overledene, ook thuis plaatsvinden. Wilt u daarbij helpen dan is dat natuurlijk mogelijk. U kan dit doen voordat ik wordt ingeschakeld of u doet dit met de medewerkers van ‘Respect’. Een belangrijk onderdeel in de verzorging van de overledene is het eventueel scheren, het verzorgen van de nagels, het in model brengen van het kapsel en het eventueel aanbrengen van make-up.
Ik heb een meerdaagse opleiding gevolgd in Make-up en camouflage. Uiteraard in overleg met u kan er met een meest recente foto gekeken worden hoe de overledene gewend was haar kapsel te dragen en zich op te maken. Wie de overledene was en uw wensen zijn uiteraard bepalend.

Als iemand in het ziekenhuis overlijdt ontstaat er een andere situatie dan wanneer iemand thuis overlijdt. In het ziekenhuis zal de behandelend arts de dood vaststellen.
De overledene wordt overgebracht van de verpleegafdeling naar het mortuarium. Een mortuarium is een afdeling van het ziekenhuis waar overledenen de eerste zorg verkrijgen en tijdelijk in een gekoelde ruimte worden opgebaard totdat de overledene wordt overgebracht door de uitvaartverzorger. Met elkaar zullen wij bespreken waar u de overledene de laatste zorg wilt geven, het aankleden enz. en de plaats van opbaring.