As bestemming

In Nederland is het wettelijk verplicht dat de as van een overledene na de crematie minimaal een maand wordt bewaard in het crematorium. In deze tijd kan u bedenken welke bestemming de as wilt geven. Soms is het nog te emotioneel en te moeilijk om al een definitieve keuze te maken. In dat geval is het mogelijk de as nog langer te bewaren in het crematorium of deze bijvoorbeeld in een asbus mee naar huis te nemen.

U kan zelf de keuze maken om de as te verstrooien of deze te bewaren. Er zijn voor zowel het verstrooien als het bewaren heel veel verschillende mogelijkheden.
Wanneer u kiest voor verstrooiing zou u dat kunnen doen op een strooiveld op de begraafplaats of bij het crematorium, maar u kunt het ook in eigentuin verstrooien.
U kunt de as ook over zee verstrooien vanaf een boot of vanuit een vliegtuig. Wanneer u ergens as verstrooid moet u daarvoor wel toestemming van de (grond)eigenaar hebben. Als u ervoor kiest om de as te bewaren dan kunt u kiezen uit heel veel verschillende mogelijkheden.

U kunt de as bewaren in een urnenmuur op de begraafplaats of het laten begraven. Maar u kunt de as ook thuis bewaren of er voor kiezen om bijvoorbeeld een deel te verstrooien en een deel te bewaren. De as kunt u laten verwerken in een kunstwerk of in een (as)sieraad of verdelen over meerdere soorten bestemmingen, op die manier is het mogelijk om meerdere nabestaanden te laten beschikken over de as.