Uitvaartverzorging Respect bestaat deze maand 12,5 jaar. Berna Hanemaayer-van den Enden startte dit bedrijf in 2005. Door haar ervaring bij de Vrijwillige Terminale Thuiszorg ondervond Berna dat mensen in de terminale fase van hun leven ontzettend dankbaar zijn voor hetgeen je voor hen doet. Dit geldt ook voor de naaste familieleden die je enigszins kunt ontlasten bij hun zorg voor de zieke. Voor de zieke is het “er zijn” al voldoende. Berna vertelt: “Al geruime tijd had ik het verlangen: wat zou het fijn zijn als ik die voldoening, dat warme gevoel, vast kan houden en hier mijn werk van zou kunnen maken. Ik heb vervolgens een korte periode in een rouwcentrum in de stad gewerkt, het contact met de mensen was daar helaas minimaal. Juist het contact vind ik belangrijk. Mensen in deze situatie hebben tijd en rust nodig om hun verhaal te vertellen. Zij zijn dankbaar voor een luisterend oor. Zo is het idee ontstaan om uitvaartbegeleidster te worden.”

Zo startte 12,5 jaar geleden de uitvaartonderneming met als naam “Uitvaartverzorging Respect”. Berna: ”Met Respect zet ik me met hart en ziel in om nabestaanden bij te staan in de dagen na het overlijden van hun dierbare”, vertelt Berna. “Het afscheid speelt een belangrijke rol in het verwerken van het verlies. Ik streef ernaar om in alle rust en met aandacht van het moment na overlijden tot na de uitvaart hen persoonlijke te begeleiden.

In 12,5 jaar is haar bedrijf gegroeid, daarom heeft zij de hulp van Annemieke van Loon-Erkelens ingeschakeld. Berna: “Zij is een betrokken en professionele uitvaartbegeleidster die dezelfde Respect-visie, -rust, -aandacht en -persoonlijke benadering hanteert.” Het kan zijn dat u met haar kennis zult maken, bijvoorbeeld als er sprake is van meerdere uitvaarten die Berna naast elkaar verzorgt of in een vakantieperiode. Tevens zal zij Berna assisteren en ondersteunen indien nodig.

Berna en Annemieke