Vrijdag 16 november organiseerde Uitvaartverzorging Respect een Herdenkingsavond in de aula van begraafplaats Maasdijk. Afgaande op de vorige twee edities beloofde dit dan ook een bijzondere avond te worden.

Terwijl de koude wind je dwingt de kraag van je jas hoog op te trekken, lopen we richting een sfeervol verlichte begraafplaats. Het knisperen van het hout in de brandende vuurkorf lokt dan ook direct om je enigszins op te warmen. Ieder krijgt bij een dampende kop koffie een kerstbal voorzien van een label alwaar men de naam van diens overleden dierbare op kan schrijven. Onderwijl klinken de mooie klanken van de leden van zangkoor I Mellom, die buiten diverse liederen voordragen.

Eenmaal binnen nemen we plaats en staat Berna Hanemaayer ons allen te woord. Zij benadrukt dat ze deze avond niet als uitvaartleidster staat maar gewoon als Berna, die net als de aanwezigen ook haar naasten heeft verloren en een groot gemis voelt. Eén voor één worden dan de namen van de overleden personen opgenoemd waarna hun nabestaanden de verlichte kerstbal een plekje geven in de kerstboom die vooraan in de aula staat. Bijzonder is wel dat Berna niet alleen de naam maar ook de leeftijd van iedere overledene benoemd. De avond wisselt zich af met een kerstverhaal en muziek maar ook met gedichten welke worden voorgedragen door nabestaanden.

Nadat alle namen zijn benoemd is de kerstboom, en dat is geen klein exemplaar, helemaal verlicht door tal van kerstballen. Berna heeft hiermee op prachtige symbolische wijze aangetoond dat er veel verdriet is en dat niemand hierin alleen staat.

Na afloop ontvangt ieder buiten een kaars en een glas glühwein. De menigte vormt een kring om de branden vuurkorf terwijl een trompettist mooie klanken uit zijn koperwerk blaast. Een emotioneel maar vooral mooi samenzijn. Mensen wandelen hierna gemoedelijk de begraafplaats over om de brandende kaars bij het monument te plaatsen en even hun eigen moment van stilte en herinnering in acht te nemen. Om de avond af te sluiten ontvangt een ieder bij vertrek een prachtige hortensiabloem welke zij thuis in de vaas kunnen plaatsen.

Berna Hanemaayer en de vrijwilligers kunnen terugkijken op een geslaagde avond met daarin de juiste balans tussen gemis en verdriet maar ook met een kleine glimlach.

Een bezoeker die de Verbondenheid, Liefde en Saamhorigheid heeft gevoeld en gemaakt.  

Berna zelf geeft aan erg dankbaar te zijn voor de betrokkenheid, praktische hulp en inzet van:

Het koor I Mellom, Ende Systems, Trefzeker, Karin Poldervaart Fotografie, Nederwerk Grafmonumenten, trompettist Rien Verkade en de vele helpende handen die nodig waren om deze avond tot een succes te maken.

Foto’s Karin Poldervaart Fotografie